XIXè Campionat d’Espanya de llaüt mediterrani, Màlaga, 20 i 21 de maig

El cap de setmana del 20 i 21 de maig, el Club de Rem Santa Cristina va participar amb dos equips (veterà femení i absolut masculí) al Campeonato de España de banco fijo del Mediterráneo – llaüt, que enguany es va disputar a Màlaga. L’organització d’aquest XIXè Campionat es va encarregar a una entitat local, el Real Club Mediterráneo, que celebrava, amb aquest esdeveniment, el seu 150è aniversari.

Més de mil tres-cents esportistes, que conformaven les 96 tripulacions de 35 clubs diferents provinents majoritàriament del País Valencià (17), però també de Catalunya (6), Andalusia (6), Múrcia (4) i Galícia (2), es van reunir a les platges de la Malagueta i de la Caleta d’aquesta localitat andalusa per iniciar, dissabte al matí, les primeres regates de la competició.

En aquesta ocasió, el nostre club va viatjar el dijous anterior i, d’aquesta manera, el divendres podríem gaudir d’una estona d’entrenament a les aigües en les quals es disputaria el Campionat. Les condicions climatològiques, però, van provocar que, si bé les veteranes sí que van poder sortir del port i tastar el camp de regates al matí,  l’organització va decidir suspendre els entrenaments que s’havien iniciat per la tarda a causa de la tempesta que s’acostava a la platja malaguenya i, per aquest motiu, l’absolut masculí finalment no ho va poder fer.

La jornada de dissabte va començar puntualment a les 8 hores del matí amb les regates del veterà femení. En aquesta categoria hi competien 25 tripulacions i les eliminatòries es van estructurar en vuit mànegues (una de quatre equips i set de tres equips) en les quals les vuit primeres es classificaven directament per a les semifinals de diumenge i la resta es jugaven la classificació a la repesca. Les nostres representants van disputar la seva mànega amb Xon’s Empuriabrava i el CN Santa Lucia i van obtenir la segona posició, per darrera de les empordaneses. En el torn de les repesques, calia disputar-ne cinc i es classificaven per a la propera jornada la primera de cada mànega i els tres millors temps. Les nostres vetes la van disputar amb RCN Gandia i CR Ciudad de Valencia, en la qual van obtenir la segona posició, per darrera de Gandia. Calia, doncs, esperar a comprovar si el registre obtingut (3:37,89) era un dels tres millors temps, com així va ser i, en conseqüència, aconseguien la classificació per a les semifinals de diumenge.

En la categoria absolut masculí hi competien 13 tripulacions i les eliminatòries es van estructurar en quatre mànegues (una de quatre equips i tres de tres equips) en les quals els quatre primers es classificaven directament per a les semifinals de diumenge i la resta es jugaven la classificació a la repesca. Els nostres representants van disputar la seva mànega amb SE Universitat d’Alacant (UA), RC El Candado i CR La Cala del Moral i van obtenir la segona posició, per darrera de la UA. En el torn de les repesques, calia disputar-ne tres i es classificaven per a la propera jornada la primera embarcació de cada mànega i el millor temps. Els nostres absoluts la van disputar amb Rem Badalona i CN Benidorm i la van guanyar còmodament amb un temps de 6:38,70, a més de set segons dels badalonins.

L’objectiu del dissabte, doncs, estava assolit: el Club de Rem de Santa Cristina havia aconseguit classificar els dos equips participants per a les semifinals del dia següent. A darrera hora del dia, però, l’organització informava que, un cop reunit el Comitè de Regates i considerant la previsió meteorològica per al diumenge i les recomanacions de seguretat relacionades, es retallava el Campionat en el sentit que en la jornada següent no es disputarien les finals B i que s’escurçava el temps entre les semifinals de les diferents categories, la qual cosa implicava una reprogramació de tots els horaris previstos.

El diumenge ens vam llevar amb una altra comunicació de l’organització informant que el Comitè de Regates s’havia tornat a reunir d’urgència per analitzar la previsió actual i s’anunciava una nova modificació dels horaris escurçant encara més el temps entre les mànegues i l’alteració de l’ordre de les finals, de manera que es realitzarien primer les de cadets i juvenils (perquè no remaven semifinals) i a continuació els veterans i absoluts que, en el supòsit que la meteorologia impedís disputar les finals, es tindria en compte per a la classificació final els temps obtinguts en les semifinals.

Amb les presses, doncs, per intentar evitar l’impacte de la tempesta anunciada, a primera hora del dia es van començar a disputar les semifinals del veterà femení que les nostres representants van disputar contra Xon’s Empuriabrava, RC Mediterráneo Málaga i RC Náutico Gandía. Es tractava de quatre mànegues de quatre embarcacions cadascuna, en les quals només el primer llaüt que creués la boia d’arribada en la primera posició es classificaria per a la final A i la resta, a causa de la suspensió de les finals B, finalitzaven el Campionat situant-se en la classificació segons el temps registrat. En el cas de les nostres vetes, no van poder superar a les seves rivals però van assolir un registre de 3:28,47 que les posicionava en una molt meritòria onzena posició final. Aquest resultat és la confirmació de la progressió d’aquesta tripulació aquesta temporada, que s’ha vist premiada amb la participació al Campionat d’Espanya. En aquesta categoria van pujar al podi, per aquest ordre, Club Remo Torrevieja, Xon’s Empuriabrava i Club Rem Denia.

En el torn dels absoluts masculins, es disputaven dues semifinals i les dues primeres embarcacions de cadascuna es classificaven per a la final A i la resta, com ja hem apuntat abans, es posicionarien en la classificació segons el temps registrat pel fet de no disputar-se les finals B. Els nostres representants van disputar la seva mànega contra SE Universitat d’Alacant (UA), Rem Badalona i SDCN Santa Pola i el seu resultat va ser molt bo, atès que van creuar la boia d’arribada en segona posició, a onze segons per darrera de la UA, la qual cosa comportava la classificació per a la gran final. Recordem que l’any passat, a Dénia, a l’absolut del Santa Cristina se li va escapar la final A per un segon i mig i enguany, amb aquest resultat, ja milloraven la seva participació de 2022. En l’altra semifinal es van classificar RC Náutico Valencia i RC Mediterráneo Málaga i, d’aquesta manera, ja s’havien designat les quatre millors tripulacions del Campionat. En la mànega definitiva l’ordre d’arribada va ser, en primer lloc, la Universitat d’Alacant, que es proclamaven campions amb un temps de 6:27,93; en segon lloc, el RC Náutico Valencia, amb un registre de 6:36,24, a continuació, i, per tant, medalla de bronze, el club local Mediterráneo de Málaga, amb un crono de 6:37,62 i tancava la classificació el Club de Rem Santa Cristina que, amb un temps de 6:48,18, van creuar la boia d’arribada en darrer lloc convertint-se, d’aquesta manera, en la quarta millor tripulació d’Espanya de llaüt mediterrani.

La competició en aquest nivell és molt exigent i, per aquest motiu, els nostres vogadors s’havien estat preparant metòdicament per a aquesta cita. I el resultat, tot i comptar amb menys recursos que la majoria de clubs que assisteixen al Campionat, és digne d’elogi. Aquesta tripulació ha impregnat amb el seu caràcter cadascuna de les quatre regates que ha disputat a Málaga i confirma, d’aquesta manera, que ocupa un lloc privilegiat entre l’elit del llaüt mediterrani.

Quant a la resta d’equips catalans, des d’aquestes línies volem felicitar els que van aconseguir podi: medalla d’or al veterà masculí de Xino Xano Deltebre i medalles de plata per al veterà femení de Xon’s Empuriabrava i per a l’absolut femení de Rem Mataró. La participació catalana es va completar amb tres equips del Rem Badalona (absolut femení, absolut masculí i veterà masculí) i el veterà femení del Natació Badalona, respecte als quals volem remarcar que tots van aconseguir la classificació per a les semifinals, la qual cosa també és un molt bon resultat.

Amb el Campionat d’Espanya finalitza la temporada de llaüt mediterrani i ara cal esperar a l’11 de juny, quan començarà la Lliga catalana de llagut a la platja de Santa Cristina, i que enguany constarà de tres regates més, que es disputaran a Flix (18 de juny), Lloret de Mar (Sa Caleta, el 2 de juliol) i Mataró, el 16 de juliol.

Fins aleshores, cuideu-vos molt i amunt el rems!

No Replies to "XIXè Campionat d’Espanya de llaüt mediterrani, Màlaga, 20 i 21 de maig"

Got something to say?

Some html is OK

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.