Campionat d’Espanya 2020

La Federació Espanyola de Rem va assignar l’organització del Campionat d’Espanya de Rem de Banc Fixe del Mediterrani – Llaüt al Real Club Regatas Cartagena, però la crisi sanitària mundial va impedir organitzar la competició prevista pel mes de maig de 2020 al port d’aquesta ciutat i que havia d’acollir gairebé un miler de vogadors de tota Espanya.


Dos mesos abans d’aquesta data el govern espanyol va decretar l’estat d’alarma que va permetre confinar la població i que va comportar la suspensió dels entrenaments i, per suposat, de les competicions. Fins al juliol d’enguany no es van poder reprendre els entrenaments a l’aigua i quan es van sentir rumors que probablement a l’octubre s’intentaria organitzar el Campionat ajornat, l’equip absolut masculí del nostre club es va engrescar a participar-hi.
Teníem clar que no seria una competició amb el format conegut per tothom, ja que les mesures sanitàries obligaven a modificar-lo, però tot i així es va decidir assistir-hi. A poc a poc anava arribant informació sobre les novetats (obligades) del Campionat i fins i tot el dia abans encara s’estaven modificant serrells per complir amb el protocol a causa de la Covid-19. Estàvem vivint en un escenari canviant cada dia, la qual cosa comportava que no es podien fer plans, i encara menys a llarg termini, ja que ens havíem d’anar adaptant a una situació molt confosa per a tothom.
El XVI Campionat es va dur a terme finalment els passats dies 3 i 4 d’octubre, amb un format reduït al Club Nàutic Los Nietos, un petit poble de pescadors amb un port esportiu propi situat a la riba sud-oest de la Manga del Mar Menor.
L’equip sènior masculí del nostre club, juntament amb un reduït grup d’acompanyants incondicionals (autoanomenat sector critico-constructiu), es van desplaçar amb cotxes particulars a aquesta localitat murciana el dia anterior i allà es van trobar amb unes condicions meteorològiques força complicades (pluja i molt de vent), la qual cosa podia fer pensar en una possible suspensió de l’inici de la competició el dia següent.


A la reunió (telemàtica) de delegats del divendres es va explicar el nou funcionament del Campionat per adaptar-se a les condicions sanitàries necessàries a causa de la pandèmia i que va ser, entre d’altres, dividir els clubs en dues seus: Los Nietos y Mar de Cristal (a 2Km remant). Un altre canvi de darrera hora va ser que es disputarien totes les eliminatòries el dissabte al matí (sense opció de repesca) i les semifinals el dissabte a la tarda. D’aquesta manera, el diumenge quedava lliure per disputar les finals, però aquesta decisió va agafar per sorpresa a tots els equips, que van veure així com se’ls anava sumant més pressió, ja que aquesta modificació implicava que no es podia fallar: pel fet d’haver-se eliminat les repesques, la tripulació que no finalitzés la seva mànega eliminatòria en primera o segona posició quedava eliminat directament.


El dissabte es va aixecar, afortunadament, amb un canvi de temps que va permetre iniciar les regates sense cap impediment. En la primera eliminatòria, que es va disputar a les 13,40h, hi van participar els nostres vogadors, i aquests van registrar el millor temps (06:33,71) del quatre equips que van disputar la mànega. Van creuar la boia per davant del Real Club Mediterráneo de Málaga (06:33,73), Real Club Náutico Gandia (06:45,14) i el Club de Remo La Cala del Moral (07:04,37), i amb aquest fantàstic resultat es van classificar directament per la semifinal de la tarda.
En la regata de la semifinal, que es va disputar dissabte a les 18,40h, es preveia una mànega molt més complicada, ja que el sorteig els va emparellar un altre cop amb RCM Málaga, juntament amb el Real Club Náutico Dènia i el Club Deportivo Universitario Polideportivo València. La van finalitzar assolint la tercera posició amb un temps de 06:25,93, per darrera del RCD Dènia (06:04,38) i del CDUP València (06:05,57), i per davant del RCM de Málaga, que va ser desqualificat. Amb aquest resultat acabava l’aventura del nostre equip al Campionat, que va finalitzar amb la medalla d’or per al Dènia i la medalla de plata per al València, ambdós rivals dels nostres nois en aquesta mànega i que confirma l’alt nivell de la mateixa.
La valoració del resultat aconseguit pel Club de Rem Santa Cristina, tot i no poder accedir a les finals, és que hem d’estar molt contents per haver-hi participat, ja que això ens ha permès comparar-nos amb equips més forts i ens ha fet veure que hem de continuar treballant per poder participar amb més possibilitats en properes edicions.


No volem acabar aquesta crònica sense destacar els resultats assolits pels altres clubs catalans que van participar també al Campionat, com ara la medalla d’or del veterà femení i la quarta posició del juvenil masculí del RCN Tarragona, i la medalla de plata aconseguida pel veterà masculí del CR Badalona. Enhorabona, companys!


I, per finalitzar, cal esmentar l’esforç dels clubs organitzadors i felicitar-los per haver organitzat aquest Campionat amb el compliment estricte de totes les mesures sanitàries recomanades, com ara prendre la temperatura a tots el vogadors, mantenir en tot moment la distància segura entre equips i embarcacions, i demostrant així que, encara que en un ambient més fred a causa de l’absència de públic, és possible competir en el nostre esport en aquesta inèdita etapa que ens ha tocat viure a causa de la Covid-19.

Amb ganes de reprendre els entrenaments i la competició regular quan abans millor, mentrestant només ens resta dir:
Amunt els rems! Amunt Obreria!

No Replies to "Campionat d'Espanya 2020"


    Got something to say?

    Some html is OK

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.