Preparats per remar!

La ciutat de Palamós acollirà demà diumenge el 5è campionat d’ergòmetre per equips i la primera regata de pretemporada d’aquest 2011.

Aprofitant aquesta primera prova, el Club Rem Santa Cristina inicia de nou tot un conjunt d’entrevistes destinades a conèixer a totes aquelles persones relacionades amb el món del rem: entrenadors, timoners, remers, arbitres, constructors, etc.

Començem doncs el 2011 i aquesta aproximació al món del rem amb Eloi Gimenez, responsable de l’àrea de competició del Vent d’Estrop Cambrils.

Quants anys fa que practiques rem?

Des de 2004, tot i que ho vaig haver de deixar un parell d’anys per motius familiars.

Com vas començar en el món del rem?

L’estiu de 2004, es van organitzar unes regates populars per Sant Pere, organitzades per la Confraria de Pescadors i l’Associació de Vela Llatina, i a partir de llavors, com que a molts ens va enganxar,  per tal de donar-li continuïtat, vam iniciar els tràmits per a crear el club.

Com vas arribar a ser responsable tècnic del Vent d’Estrop Cambrils?

Doncs una mica per casualitat. A la primera etapa vaig formar part de la junta i a part de remar, també vaig fer les funcions de delegat durant un parell d’anys. Enguany, amb el canvi de junta, se’m va proposar un nou projecte, el de portar tot el tema de competició del club i em vaig engrescar.

Quines tasques desenvolupa?

Faig les funcions de responsable de l’àrea de Competició, en la que hi formen part un parell de preparadors físics i els entrenadors de cadascuna de les categories. El que pretenem és seguir una mateixa línia d’entrenaments i preparació física per a totes les categories i evitar que cada tripulació vagi per lliure, sense  unes instruccions i orientacions clares.

Passem a l’actualitat del rem….

Com valores l’actual situació del rem a Catalunya? (clubs, equips, tripulacions, regats, federació, embarcacions…)

És evident que estem en un bon moment. El que fa falta és promocionar una mica el rem de banc fixe, que tant la Federació, amb el nombre de fitxes que movem, com el sector privat, s’involucrin una mica més en la promoció d’aquest esport.

És molt car iniciar un club si no es té una gran capacitat econòmica, tenir un llagut com cal, els rems, etc… i ja no parlem d’un lloc on poder deixar tot aquest material. Nosaltres tenim la sort que les institucions s’han portat molt bé, tant l’ajuntament com la Confraria de Pescadors, com Ports, Club Nàutic i demés ens han facilitat molt les coses.

Com veus el nivell tècnic del rem català? I respecte a altres comunitats?

Nosaltres cada cop estem millor però si ens comparem amb els clubs del cantàbric no hi ha color. Difícilment ens hi acostarem, ja només perquè som amateurs i allà dalt són professionals o semi-professionals. I ja no entro en que, pel poc que he vist, allà es respira rem a totes hores.

Amb les altres comunitats, les diferències no són tantes però si prou importants, i ja van quedar prou paleses al Campionat d’Espanya de l’any passat.

Hem de canviar el xip, anar avançant la temporada per tal que, quan anem al campionat d’Espanya, estem en el mateix moment de forma i prou rodats que la resta de clubs del mediterrani, si no, no podem arribar a comparar-nos-hi. A nivell tècnic, diria que les diferències són mínimes.

Veient la temporada anterior, les tripulacions sèniors van obtenir molts bons resultats, sobretot el sènior femení. Com valores el treball de la passada temporada?

Es va fer una molt bona temporada, a la categoria sènior femení, especialment, on es van prendre molt seriosament els entrenaments i el nivell de compromís per part de totes les vogadores va ser altíssim. A més, els primers bons resultats les va animar molt a continuar treballant i demostrar que no era producte de la sort o d’una bona regata.

A la resta de categories també vareu obtenir bons resultats, sobretot en les categories inferiors (infantil i cadet) i també a veterà…

Si, l’any passat, sens dubte va ser el millor any per a totes les categories. Vam iniciar un procés d’unificació de criteris tècnics i sens dubte, això va fer que els resultats milloressin ostensiblement.

Segons les dades que ofereix la Federació, sou l’equip que té més remers, molts d’ells en les categories infantils i cadets. Quina és la filosofia del Club respecte a aquestes categories? Quina importància tenen per al Club?

Són el futur del club, i per això, se’ls ha de cuidar més que ningú. Aquestes categories són molt sensibles i difícils. Cal tenir en compte que per a la canalla el rem és només un segon esport, la majoria d’ells ja practiquen futbol, bàsquet, hoquei, etc. i el rem, és l’esport de l’estiu. Si a això li sumem les classes, que arribats a una edat ja comencen a treballar, que comencen estudis universitaris fora de la ciutat etc. fa que no puguin dedicar les hores que caldria. Però tot i així, seguim treballant amb les escoles per a promocionar aquest esport i cada cop hi ha més joves que ho proven i els agrada.

Hem pogut veure com juntament amb l’equip cantàbric de Castro heu realitzat estades tècniques tant a Cambrils com a Castro Urdiales. Com va ser aquella experiència? Quina sensacions en vareu poder treure?

L’experiència ha estat fantàstica i crec que tothom que hi ha pogut participar n’opina el mateix. Les estades s’han anat succeïnt durant la temporada i diverses tripulacions han pogut estar entrenant a les instal·lacions de Castro i provar els batels, trainerilles i traineres. El més important, és copsar com tota una població està volcada amb el rem i que la preparació dels remers, des que són ben petits és d’un nivell que difícilmente hi arribarem. El que deia anteriorment, allà el rem és la principal activitat esportiva i això serà difícil canviar-ho aquí.

Els bons resultats que acompanyen a l’equip, són fruit d’aquella col·laboració amb Castro, o també hi ha influït algun altre factor?

Si, està clar que si. Els resultats de l’any passat són fruit clar d’aquesta col·laboració. Per nosaltres, va suposar un salt de nivell qualitatiu pel que fa a la tècnica del rem. Pensa que no teníem una orientació clara, fèiem el que altres clubs feien però sense saber perquè. Amb les diferents estades de Txedo Ten (responsable de l’Escola Municipal de Rem de Castro-Urdiales) a Cambrils vam poder corregir moltes coses que fèiem malament i sense dubte, ens han ajudat moltíssim. De fet, seguirem aquesta linia i seguirem apostant per potenciar aquesta col·laboració.

Quines novetats en l’àmbit esportiu podrem veure de cara a la temporada 2011?

Enguany, la novetat que pretenem introduir és la de la preparació física. Entenem que la tècnica de rem la tenim més o menys assumida, que continuarem treballant-hi però el que toca ara és fer una bona preparació física durant la pretemporada i uns entrenaments adequats per a cada categoria. Per tant, el que hem canviat és que s’han introduït unes rutines per als vogadors a partir d’uns proves físiques inicials per a intentar a tenir un nivell al més homogeni possible dins de cada tripulació. Això ho aconseguirem gràcies als preparadors físics, els diferents entrenadors i sobretot, els remers, que s’han conscienciat que només així podrem tenir major marge de millora. Ja de cara a l’any vinent treballarem amb una planificació esportiva de tota la temporada, per a que tothom tingui clar quin calendari de preparació ha de tenir perquè fins ara, cadascú feia el que bonament podia i sabia.

Enguany també mirem que els entrenadors no hagin de coincidir necessàriament amb els timoners, de manera que així podem donar entrada a timoners joves, amb poc pes, que formin part de les categories inferiors per tal que vagin agafant experiència.

Quins són els objectius que us heu plantejat per la següent temporada?

Els objectius són clars, com a mínim, repetir els resultats de l’any passat i consolidar-nos com a equip que més tripulacions porta a les regates i amb un bon nivell de tots els vogadors. De totes formes, els objectius ens els posem a mig termini, perquè és difícil canviar les inèrcies i les costums de tothom, hem de mirar de que la gent s’adapti als horaris disponibles dels entrenadors i dels llaguts, i no a l’inrevés, i això, que en qualsevol altre tipus de club seria el més normal, costa molt de fer-ho.

Veurem alguns canvis en els equips i tripulacions?

Si, inevitablement, hi hauran canvis, els entrenadors tenen carta blanca per poder muntar les tripulacions i garantir que siguin el major competitiu possibles i per tant, això passa per fer alguns canvis. Tot i així, encara estem en una primera fase i diria que els resultats els esperem per més endavant.

Com preveus que serà la temporada 2011?

Les temporades cada anys són millors perquè hi ha més nivell. Així doncs, enguany crec que hi haurà molt bon nivell a totes les categories. A sènior masculí, serà dificil agafar als tres de davant (Empuriabrava, CN Badalona i Rem Badalona). En sènior femení, crec que enguany tothom s’haurà reforçat i seran uns campionats molt i molt competits. En les categories inferiors, esperem que es noti el treball que estem fent amb la canalla i que cada cop hi hagi més participants per part de tots els clubs. I a les categories de veterans, el nivell cada cop és millor, cada cop hi ha gent més jove i és més difícil assolir bons resultats.

No Replies to "Preparats per remar!"